seedot.com CEBIT, award, Best Practice 2006, BestPractice-IT special award for the highest level of customer benefits achieved, This award is presented to the company which achieves the maximum direct or indirect benefit for their customers using their particular solution
.
seedot.com offer more than services - we offer SOLUTIONS
.
.

Вход за клиенти

Регистрация

Търсене
 


Начало » Медии » seedot.com в медиите » България на CeBIT 2006 – учудващо успешна, предвид организацията

България на CeBIT 2006 – учудващо успешна, предвид организацията

Българска компания получи специалната награда Best Practice-IT 2006, друга се върна с 26 сключени договора

Напоследък представянето на България на CeBIT тръгна в посока на разделяне на самостоятелно участие на компании и общ, почти напълно институционализиран щанд, а дистанцията между двете взе да става все по-голяма. Тенденцията се задълбочи и на тазгодишното издание на изложението, показа проучване на InfoWeek. Прави впечатление, че повечето родни посетители, които не участват на изложението, пък не са проявили интерес нито към щанда, нито към самостоятелните участници.

Причината за разделението е ясна – фирмите и ИТ организациите и асоциациите отиват на изложението с различни цели. "Компаниите отиват за конкретни неща, те се срещат с партньори – реални и потенциални и очакват конкретни резултати", каза за InfoWeek председателят на УС на БАИТ Златко Златков. "Асоциациите пък очакват да намерят партньори, с които да защитават пред държавата интересите на фирмите".

Наред с това участието ни на последните две издания на CeBIT бяха предхождани от пълна неяснота относно организацията на общия щанд. До последния момент не се знаеше кой ще движи нещата по изграждането му, както и какво ще бъде посланието към технологичния свят. Единственото нещо, което беше сигурно – местоположението на щанда – предизвика спорове между хардуерните и софтуерните фирми. Със смесени чувства беше прието и решението на проблема – разделянето на щанда на две в различни зали. При това положение не е учудващо, че повечето родни посетители споделиха, че изобщо не са разбрали къде е българския щанд, както и, че в крайна сметка е имало мероприятие за българските фирми под формата на ИТ вечер.

Въпреки хаосът около българското участие обаче, тази година резултатите както за браншовите организации, така и за фирмите като че ли са най-добри в сравнение с предишни години. ИТ вечерта, която беше организирана и анонсирана в последния момент и за която нямаше време да се поканят официални лица или да се прави шумен PR, е успяла да събере повече от 200 представители на международни компании и ИКТ организации в световен мащаб, по данни на организаторите от Българския ИКТ Клъстер. Домакините са представили конкурентните предимства на родните ИКТ фирми. Клъстерът, заедно с БАСКОМ, е провел и поредица срещи с браншовите организации от Сърбия, Македония, Украйна, Армения и Румъния, на които се е стигнало до идеята за промотиране на общ брендинг на ИКТ сектора в региона. От Клъстера коментират, че "целта е ИТ фирмите от Източна Европа е да прилагат еднакви методологии и процеси на работа, които да гарантират по-високо качество на услугите, надеждност и сигурност на индустрията". Идеята се е зародила още на предишното издание на CeBIT и е формулирана след срещи на тогавашния организатор на участието ни БАСКОМ с румънската ИТ асоциация ARIES. Окончателният вариант на споразумението ще бъде уточнен и подписан на конференцията SEEITA през май в Скопие. Инициативата вече е получила подкрепа от основните донорски програми в региона, като GTZ, USAID, UNDP, EBRD, WorldBank, допълниха от ИКТ Клъстера.

Прави впечатление обаче, че в преговорите останалите държави участват с ИТ асоциациите си, а от наша страна представителите са Българският ИКТ Клъстер и софтуерната асоциация. БАИТ не показа особен интерес към инициативата, но є пожела успех. Председателят на УС на асоциацията Златко Златков каза, че БАИТ е провела няколко срещи, но до редакционното приключване на броя все още не беше готов анализът от участието на БАИТ.

Самостоятелните участници също имат с какво да се похвалят.

За първи път българска компания получи престижна награда

от CeBIT. На българската фирма Газкомфорт беше присъдена специалната награда на изложението Best Practice-IT 2006 за "Най-добро ИТ решение в полза на клиента". ИТ решението е инициирано и разработено от друга българска фирма - софтуерната компания Сийдот. Крайната цел на това решение е работеща в реално време ERP система, която да обхваща всички бизнес процеси на Газкомфорт. Deutsche Messe организира за трета поредна година конкурса, за да стимулира малките и средни предприятия в Европа да се ориентират към ползването на иновативни и ефективни ИТ решения, а наградата присъжда на компания, демонстрирала внедрен и успешно работещ ИТ модел с практическа ориентация, като не е необходимо решението да е на висока цена. По данни от тазгодишния конкурс българските фирми са избрани между конкуренция от 400 участници от цяла Европа.


С 26 сключени договора от старта на изложението

се похвали фирма Мегатекс, специализирана в производството на електроника. В Хановер Мегатекс представи новата си серия LED I-Point дисплеи –решение за информационна точка в банките, реализирано съвместно с японскaта компания Mitsui. Фирмата съобщи, че се е свързала с компании, продаващи банково оборудване, които са заявили интерес да дистрибутират продуктите є в страната си. Българската фирмата довери, че най-големите си сделки е сключила с компании от Испания, Италия, Чехия, Словакия, Саудитска Арабия, Мароко, Тунис, както и че е подписала директни договори с кувейтски банки.

CeBIT’ 2006 в цифри

20% повече сключени сделки от CeBIT’ 2005

250 000 посетители от страна на малкия и среден бизнес

150 000 посетители на Hall 27 – най-новите тенденции в потребителската електроника и домашно забавление

110 000 души са следили по интернет церемонията по официалното откриване

6 262 общ брой изложители

3 305 чуждестранни участници от 70 страни

Източник: Deutsche Messe

 

© 1995-2006 seedot.com
e-mail:

Последна промяна:

ЁўЁІëãЁ¤ðñЁєЁЁ åçЁЁЁє english german

IC Tallent Bulgaria   World Summit on the information society   Best Practice IT 2006

Принтира� тази страницаПринтира� тази страница Add  this page to your favorites! Add this page to your favorites! | Send to a friend